5 myter om herpes genital
5 myter om herpes genital
5 myter om herpes genital – Herpes type 2 er en av de mest misforståtte seksuelt overførbare infeksjonene vi har. Mange har fordommer og feiloppfatninger om sykdommen som ikke stemmer med virkeligheten.
- Bare de som har mange partnere får genital herpes.
En person kan bli smittet, uavhengig av antall tidligere partnere. Det handler ofte mer om tilfeldigheter enn antall partnere, uflaks rett og slett.
- Du vet når noen har HSV2 fordi de alltid har synlige sår.
Mange med herpes har ikke alltid synlige symptomer. Noen opplever aldri utbrudd, mens andre har sjeldne episoder. Noen kan til og med bære viruset og overføre det uten noen gang å vise tegn på det, dette kalles asymptomatisk smitte.
- Genital herpes kan kun overføres under et utbrudd.
Selv om risikoen for overføring er høyest under et aktivt utbrudd, kan herpes fortsatt overføres når man ikke har symptomer. Siden det kan være vanskelig å vite når man er smittsom, er det lurt å beskytte seg ved seksuell aktivitet og bruke kondom.
- Herpes kan helbredes med riktig medisin.
Det finnes medisiner som kan redusere hyppigheten, varigheten og alvorlighetsgraden av utbrudd, men det finnes ingen kur mot herpes. Medisinene kan imidlertid hjelpe med å håndtere symptomer og redusere risikoen for å overføre viruset videre.
- Herpes er en sjelden infeksjon.
Herpes type 2 er faktisk ganske vanlig. I Norge er det antatt at det er rundt 20-40% av de mellom 20-40 år som har gjennomgått ett førstegangsutbrudd av genital herpes, iflg. Folkehelsseinstituttet.
Selv om HSV-2 er en vanlig virusinfeksjon, bærer den med seg et ufortjent stigma som kan føre til unødvendig skam og angst. Dette skyldes i stor grad manglende informasjon og negative stereotypier som fremstilles i media og populærkulturen. Kunnskap og åpenhet om genital herpes bidrar til å bekjempe fordommer! Dersom du har bekymringer eller spørsmål knyttet til herpes, ta kontakt med fastlegen din. Fakta om herpes genital kan du lese her.